Ratsastustunnit


 Vakiotunti | Vakuutukset | Tuntien peruminen | Pukeutuminen tunnille | Ohjeita ratsastajille


Joensuun Ratsastusopisto palvelee

Maanantai 16-20
Tiistai 16-20
Keskiviikko 16-20
Torstai 16-20
Perjantai 16-20
Lauantai 10-15

Ratsastuskoulu pidättää oikeuden aukioloaikojen muutokseen.Joensuun Ratsastusopiston ratsastustunnit ovat maanantaista perjantaihin kello 16-21 sekä talvikaudella lauantaisin 10-14. Sunnuntaisin talli on suljettu. Viikonloppuisin tallilla järjestetään ulkopuolisten valmentajien kursseja sekä este- ja kouluratsastuskilpailuja. Myös kesäisin on tarjolla ratsastustunteja.

Vakiotuntien ohella saatavana on sopimuksesta mm.

 • polttari- ja talutusratsastusta
 • esteratsastusopetusta
 • ratsastuskursseja tilauksesta
  • esim. koulu-, este- ja istuntakurssit
 • ratsastusta erityisryhmille, koululaisryhmille, yritysten porukoille ym.

Opiston opetushevosilla ei ole vakiohoitajia, vaan ratsastuskoulun henkilökunta hoitaa ja satuloi hevoset tarvittaessa valmiiksi opetustunneille. Ratsastuskoulun oppilailla on mahdollisuus osallistua ratsastuskoulun hevosilla sekä oman tallin että ulkopuolisiin kilpailuihin, ja myös koulu- ja estevalmentajien kursseille viikonloppuisin. Joensuun Ratsastusopisto kuuluu jäsentallina Joensuun Ratsastajiin, johon myös osa oppilaista henkilökohtaisesti kuuluu.

Ratsastustunteja on kaikentasoisille, -ikäisille ja -kokoisille. Joensuun Ratsastusopistolla käy paljon aikuisratsastajia, myös miehiä ja poikia. Ryhmäkoko ratsastustunneilla on kahdeksan oppilasta. Lapset ja aikuiset ratsastavat eri ryhmissä, ja ryhmät jaotellaan tason mukaan. Kilpailemisesta kiinnostuneille on koottu omat esteratsastusryhmät.

Talvella pakkasraja koulutunneille on 25 astetta ja estetunneille 20. Epävarmoissa tapauksissa tarkista tunnin järjestäminen puhelimitse.


Vakiotunti

Vakiotunti tarkoittaa asiakkaan kanssa sovittua säännöllistä tuntia tiettynä viikonpäivänä tiettyyn aikaan. Ratsastajan velvollisuus on ilmoittaa poissaolostaan ehdottomasti
hyvissä ajoin, jos mahdollista jo edellisellä ratsastustunnilla, sairastapauksissa ennen klo 12 ratsastuspäivänä. Vakiotuntikäytännöstä on tarkemmat ohjeet ratsastajille tallin ilmoitustaululla. Vakiotunnin voi maksaa käteisellä tai laskulla 5/10 tunnin erissä ennen jaksoa.

Toivomme, että kaikki vakioasiakkaamme tutkivat ratsastusharrastustaan myös turvallisuusnäkökohdasta; tiedostavat mahdolliset riskit ja vakuuttavat itsensä joko Green Cardilla tai SRL:n jäsenyyden myötä saatavalla tapaturmavakuutuksella.


Vakuutukset

Ratsastuskoulun oppilaat on vakuutettu tapaturman varalta SRL:n satunnaisratsastajan tapaturmavakuutuksella. Toivomme kuitenkin jokaisen asiakkaan myös henkilökohtaisesti huolehtivan omasta vakuutusturvasta ratsastustuntien ja hevostenkäsittelyn ajaksi.

Suomen Ratsastajainliitto (SRL) suosittelee hyväksytyissä kouluissa ratsastaville joko jonkun ratsastusseuran jäsenyyttä (esim. Joensuun Ratsastajat), muuta SRL:n jäsenyyttä tai Green Card - taso- ja vakuutuskorttia.

Jäsenseuran vakuutus on voimassa kaikissa hevosenhoito-, ratsastustunti-, valmennus- ja kilpailutilanteissa. Green Card:iin kuuluu vakuutus, joka on voimassa hevosten hoidossa ja ratsastustunneilla.


Tuntien peruminen

Tunnit tulee peruuttaa viimeistään edellisen päivän puhelinpäivystyksen aikana klo 15 - 17, puh. 013-824 570 tai sairastapauksissa saman päivän aikana klo 12 mennessä tekstiviestillä Reetalle numeroon 050-5742892. Muussa tapauksessa veloitamme käyttämättä jääneen tunnin.


Pukeutuminen ratsastustunnille

Ratsastuskypärä
Hyväksytty ja oikein sovitettu turvakypärä. Alle 14-vuotiaan tulee aina käyttää kypärää ollessaan tekemisissä hevosten kanssa. Kypäriä löytyy tallilta lainaksi rajallinen määrä.

Ratsastushousut
Housujen on oltava joustavat ja niissä ei saa ole hankaavia saumoja reisien sisäpuolella. Alkeiskurssin jälkeen suositellaan varsinaisia ratsastushousuja. Vaihtoehtona chapsit.

Jalkineet
Matalakorkoiset jalkineet, ei lenkkareita. Alkeiskurssin jälkeen suositellaan ratsastussaappaita tai -kenkiä.

Turvaliivi
Suositellaan varsinkin este- ja maastotunneille.

Muuta
Siisti asu, pitkät hiukset kiinni. Ei kaulahuiveja tai muita vaatekappaleita, jotka voivat tarttua, kiristyä tai jäädä kiinni esim. pudotessa. Luistamattomat ratsastuskäsineet estävät ikävien hiertymien syntymisen. Talvella säänmukainen pukeutuminen!

Ratsastustunnille pukeutumiseen voi tarvittaessa kysyä ohjeita opettajilta.

 

Ohjeita ratsastajille

 1. Noudata ohjaajan/kouluttajan/palvelun tarjoajan antamia ohjeita. Tiedosta ratsastukseen liittyvät riskit. Tallin ilmoitustaululta saat lisäohjeita turvalliseen toimintaan. Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia.

 2. Ratsastuspalvelun tarjoaja on vastuussa siitä, että palvelu on turvallinen. Laki kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta (75/2004).

 3. Ilmoita etukäteen (lomakkeella tai suullisesti) järjestäjälle mahdollisista liikkumisrajoitteista, sairauksista ja allergioista. Näin järjestäjä voi varautua asiaan ja tarvittaessa muokata ohjelmaa sopivaksi. Ole rehellinen ratsastustaidoistasi.

 4. Ennen hevosen selkään nousua, laita ratsastuskypärä päähän ja kiinnitä se kunnolla. Huolehdi, että jalassasi on ratsastukseen soveltuvat jalkineet ja päälläsi asianmukainen vaatetus.

 5. Ratsaille noustessasi hevosen on seistävä suorana paikallaan, paino kaikilla jaloilla, pää ylhäällä, ohjat lyhyinä. Tarpeen vaatiessa voit käyttää koroketta. Nouse aina satulaan hevosystävällisesti: älä töki hevosta jalallasi kylkeen, äläkä rojahda satulaan raskaasti. Vietyäsi oikean jalkasi satulan yli, aseta jalkateräsi ensin jalustimeen ja laskeudu vasta sen jälkeen pehmeästi satulaan.

 6. Lähde liikkeelle vasta, kun ohjaaja antaa siihen luvan tai ryhmän kanssa on siitä erikseen sovittu.

 7. Keskity ratsastukseen. Katso aina kulkusuuntaan niin, että pysyt ajan tasalla ja voit ennakoida tulevan tilanteen. Pidä ohjat pitkinäkin niin, että saat ne tarvittaessa helposti lyhyiksi.

 8. Hevonen aistii helposti mielialasi, asenteesi ja tunteesi.

 9. Säilytä aina riittävä etäisyys edelläsi kulkevaan ratsukkoon. Jos ratsastat liian lähellä edellä olevaa hevosta, se saattaa ärsyyntyä ja jopa potkaista. Älä myöskään ratsasta toisen ratsukon vierelle. Tämä voi laukaista hevosissa kilpailuvietin.

 10. Pyri ratsastaessasi mahdollisimman kevyeen apujen käyttöön. Käytä kuitenkin apuja aina niin, että hevonen reagoi eikä kyseenalaista apujasi. Hevonen pitää selkeistä rajoista.

 11. Jos putoat satulasta, irrota ohjista. Älä jää raahautumaan hevosen mukana. Aidatulla alueella hevosen saa suhteellisen nopeasti kiinni. Jos joku muu putoaa hevosen selästä, pysy rauhallisena. Pysäytä hevosesi ja rauhoita sitä. Odota ohjaajan ohjeita. Älä huuda, jos säikähdät, hevonen voi pillastua kovista äänistä.

 12. Älä koskaan tupakoi hevosen selässä tai sen lähellä.