Joensuun Ratsastusopisto

Etusivu Esittely Palvelut Hinnasto 2021 Ohjeita vierailijoille Yhteystiedot

Ohjeita vierailijoille


|Tallin toiminta korona aikana | Tallin säännöt | Ratsastusradan liikennesäännöt |


Tallin toiminta korona aikana

Päivitetty 1.1.2021 (toistaiseksi voimassa)

THL:llän korona ohjeustusta.

Seuraamme uusia suosituksia ja ohjeita eritoten Joensuun alueen koronavirus tilanteeseen liittyen.

Jatkamme varatoimenpiteitä Joensuun Ratsastusopistolla seuraavasti:

- Suosittelemme yli 15-vuotiaita käyttämään maskia yleisissä tallin tiloissa. Ratsastaessa maskia ei ole pakko käyttää.

- Sairaana tai edes vähänkään sairaan oloisena ei tulla tallille.

- Muistetaan pestä käsiä ja käyttää käsidesiä. Olisi hyvin toivottua, että näin tehtäisiin vähintään tallille tullessa ja sieltä poistuessa.

- Turvavälit vähintään 1,5m (suositeltu turvaväli 2m).

- Muistetaan, että oikea tapa yskiä ja aivastaa on joko paidan/takin hihaan tai erilliseen liinaan, joka heti käytön jälkeen heitetään roskiin.

- Olisi toivottavaa, että tallilla ei vierailisi ylimääräistä porukkaa tuntien aikana ja niiden ulkopuolella tartunta riskin pienentämiseksi.

Tallin toiminta muuten jatkuu normaalisti ja seuraamme aktiivisesti Joensuun ja sen lähialueiden koronavirus tilannetta. Jos varotoimenpiteisiin tulee muutosta niistä ilmoitetaan erikseen.

Pysykää tarkkoina ja terveinä!


Tallin säännöt

1. Noudata palveluntarjoajan ja/tai tallin henkilökunnan antamia ohjeita. Tallin säännöt ovat tärkeitä turvallisuuden ja viihtyvyyden vuoksi. Tutustu tallin ilmoitustauluun. Sieltä saat lisäohjeita turvalliseen tallilla liikkumiseen. Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia.

2. Kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annetun lain (75/2004) mukaan ratsastuspalvelun tarjoaja vastaa siitä, että palvelu on turvallinen.

3. Talli on hevosten koti, joten siellä tulee käyttäytyä asiallisesti ja rauhallisesti ja välttää esimerkiksi juoksemista ja huutamista.

4. Älä koske hevosiin ilman tallin henkilökunnan tai omistajan lupaa.

5. Älä mene karsinoihin ja tarhoihin ilman lupaa.

6. Hevosia ei saa ruokkia eikä niille saa antaa makupaloja ilman lupaa.

7. Jos käyt rehuhuoneessa, sulje huoneen ovi aina käyntisi jälkeen.

8. Jos tuot omia lemmikkieläimiä tallin alueelle, pidä ne remmiin kiinnitettyinä.

9. Hevoset saattavat pelästyä lepattavista kankaista ja sateenvarjosta, joten pidä niitä varoen.

10. Älä työnnä lastenvaunuja hevosten lähelle, hevonen saattaa pelästyä niitä.

11. Tupakointi on kielletty tallialueella, paitsi tupakointiin osoitetuilla paikoilla.

12. Ratsastusta katsellessasi, älä anna ohjeita ratsastajille. Se on ratsastuksen opettajan/ohjaajan tehtävä.

13. Pidä huolta erityisesti lapsista. Opasta lapset toimimaan ohjeiden mukaan.

14. Varo sähköistettyjä tarha-aitoja. Sähköistetyt aidat on merkitty varoituskyltillä.

15. Autot tulee pysäköidä vain niille osoitetuille paikoille.

16. Jos huomaat, ettei jokin asia ole kunnossa, ilmoita siitä välittömästi tallin henkilökunnalle.

17. Sunnuntaisin talli on suljettu vierailijoilta.

18. Laatukäsikirja ja turvallisuusasiakirjat nähtävissä tallitoimistolla


Ratsastusradan liikennesäännöt; kuinka liikut maneesissa ja ulkokentällä

* Saapuessasi maneesiin tai kentälle, jossa ratsastaa muita ratsukoita, kysy voitko tulla paikalle. Saat luvan, kun harjoitus on turvallisessa vaiheessa sisääntuloon. Maneesiin tultaessa on aina varoitettava tulosta viheltäen tai huhuillen - ja sisään vasta luvan kanssa. Näin et säikytä muita ratsukoita. Hyviin tapoihin kuuluu edes sanoa "hei" muille paikalla oleville.

* Katsomossa, tallissa ja tallin pihalla liikutaan rauhallisesti, eikä vaelleta sisään ja ulos tai huudeta ja juosta. Vältä myös koirien, pikkulapsien, sateenvarjojen ja lastenvaunujen tuomista näihin paikkoihin, koska ne voivat häiritä hevosia.

* Selkään nousu, selästä laskeutuminen, hevosten taluttelu, loimen laitto, käynti ja käännökset tehdään aina URAN SISÄPUOLELLA niin, että muut mahtuvat uralta ohi. Myös siirtymiset käyntiin ja pysähdykset tehdään uran sisäpuolella, ei uralla.

* Uralla mennään ravia ja laukkaa. Näissä askellajeissa ohitus tapahtuu aina vasemmalta, kuten maantieliikenteessäkin. Opettele mikä on oikea, mikä vasen. Vastaan tultaessa ratsastajien vasemmat kädet kohtaavat.

* Tästä säännöstä on olemassa poikkeus: jos joku selvästi pysyy pääty- taikeskiympyrällä, ohitetaan hänet uralta ulkokautta.

* Ratsastussuunta pyritään pitämään samana kuin vanhimmalla/kokeneimmalla ratsastajalla.

* Älä laukkaa ohi toisen takaa, vaan ratsasta laukka toiseen suuntaan niin, että ohitat muut laukasta "päin". Takaa laukkaava hevonen saa muut hevoset säntäämään mukaan.

* Älä maiskuta/käytä raippaa häiritsevästi. Muut hevoset eivät ole yhtä laiskoja kuin omasi. Yleisesti ottaen pidä silmät auki, on mahdotonta nähdä ketään muuta, jos vain tuijotat oman hevosesi niskaa.

* Anna tilaa tai väistä, jos jollakin on vähän koulutettu varsa/hankala hevonen tai ori, jota ei voi ohittaa läheltä, tai jos joku harjoittelee hetken kouluratsastusrataa tai laukanvaihto-sarjaa lävistäjällä tms. Näiden ratsastajien asiana taas on informoida muita esim. kysymällä: "Minulla olisi nuori hevonen, jolla haluaisin laukata uralla muutaman kierroksen, voisitteko sen aikaa väistää - kiitos". Tai "menisin seuraavaksi lävistäjän, kiitos".

* Älä juoksuta/taluta/ratsasta rinnakkain/hyppää useampia esteitä jos maneesissa tai kentällä on useampia ratsastajia. Yritä ajoittaa nämä toiminnat rauhalliseen aikaan, ilmoita niistä etukäteen sovitulla tavalla ja taluttele hevosta muualla.

* Ilmoita poistumisestasi, varsinkin jos jätät jonkun yksin maneesiin tai kentälle. Poistu rauhallisesti.

* Jos hevosesi potkii muita hevosia, laita sen häntään punainen nauha tai rusetti, tällöin muut tietävät kiertää sen kauempaa.


Kuva: Teija Ruuhola